ساوه یکی از شهرهای تاریخی ایران است که در استان مرکزی قرار دارد که به دلیل باغهای انار فراوان به یاقوت سرخ نیز مشهور میباشد. این شهر قدمتی هفت هزار ساله دارد و بی شک دارای جاذبههای گردشگری فراوانی است.
در این بخش از سبدت قصد داریم تا جاذبههای گردشگری این شهر را برای شما به اشتراک بگذاریم. پس اگر قصد سفر به ساوه را دارید چند دقیقهای وقت بگذارید و این مقاله را بخوانید مطمئن باشید که برایتان مفید خواهد بود.
۱. قلعه دختر ساوه
قلعه دختر ساوه یا بنای قیز قلعه یکی از اصلیترین آثار تاریخی و شگفتانگیز ساوه است که در ۲۳ کیلومتری جنوب این شهر، روی صخرهای بلند قرار دارد. این قلعه متعلق به دوره ساسانی است.
قلعه با سنگ و ساروج بر فراز کوه ساخته شده است و دسترسی به آن بسیار مشکل است و فقط از طریق پلکانی که در ضلع جنوبی تعبیه شده است میتوانید وارد قلعه شوید. لازم به ذکر است که این قلعه به سراسر دشت ساوه دیدی وسیع دارد.
برجهای دیده بانی در چهار طرف بنا وجود دارد و در سمت ورودی قلعه، بنای عبادتگاهی با محرابی به سمت شمال وجود دارد که احتمالا برای پرستش آناهیتا الهه آب بوده است.
آدرس قلعه دختر ساوه
۲۳ کیلومتری ساوه، آسیابک بند، جاده قیز قلعه
۲. چشمه بالقلوساوه
چشمه بالقلو در انتهای روستای بالقلو درشهر ساوه واقع شده است و یکی از بزرگترین و پرآبترین چشمههای این شهر به شمار میرود. چشمانداز این چشمه بسیار زیبا است که گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکند.
آدرس چشمه بالقلوساوه
شهرستان ساوه، جنوب شهر غرقآباد
۳. تپه تاریخی آوه ساوه
یکی دیگر از جاهای دیدنی ساوه، تپه تاریخی آوه نام دارد. این تپه با نام شهر زیرزمینی آوه نیز شناخته میشود. این تپه در حاشیه آزادراه ساوه – سلفچگان و جنوبشرقی شهر ساوه قرار دارد.
این تپه ۲۲۰هکتار وسعت دارد. و ساخت این شهر زیرزمینی را به اردشیر بابکان نسبت میدهند یعنی این شهر قدمتی نزدیک به ۱۵۰۰ سال دارد. متأسفانه این شهر در دوران مغول خالی از سکنه و در زیر خاک مدفون شد.
آدرس تپه تاریخی آوه ساوه
شهر آوه، خیابان امام خمینی، کوچه شهید مائیلیان
۴. امامزاده سید اسحاق ساوه
امامزاده سید اسحاق، یکی از جاهای دیدنی ساوه است که مرقد فرزند امام موسی کاظم(ع ) و برادر امام رضا( ع) است. این امامزاده در شرق شهر ساوه در ابتدای جاده ساوه به قم واقع شده است و فضایی بسیار معنوی و باصفا دارد. اهمیت این سازه به خاطر آجرها و کاشیهای فیروزهای رنگ روی مقبره است که دارای خطوطی بسیار زیبا نیز هستند.
لازم به ذکر است که بقعه برجمانند بنا متعلق به دوران سلجوقیان یعنی حدود ۷۰۰ سال پیش است و گنبد آن متعلق به دوران صفوی است.
آدرس امامزاده سید اسحاق ساوه
هرستان ساوه، میدان سرداران، ابتدای جاده ساوه قم، آستان مقدس حضرت اسحاق ابن موسی الکاظم
۵. مسجد جامع ساوه
یکی از جاهای دیدنی ساوه، مسجد جامع ساوه است. جالب است بدانید که این مسجد یکی از اولین مساجدی است که در ایران ساخته شده است. از سه مقطع تاریخی پیش از اسلام، دوران اولیه اسلامی و دوره صفویه آثاری در مسجد جامع ساوه وجود دارد.
لازم به ذکر است که بنای اولیه این مسجد از خشت و گل بوده است و در طی سالها بازسازی شده است. قدیمیترین شیء در مسجد کتیبههایی متعلق به قرن چهارم هجری یعنی نزدیک به هزار سال پیش است.
گنبدخانه مسجد، قدیمیترین بخش آن است که تاریخ احداث آن به قرن چهارم و پنجم بازمیگردد. مناره مسجد نیز متعلق به دوران سلجوقی است.
آدرس مسجد جامع ساوه
ساوه، سلمان ساوجی ۱۸
۶. آبشار هندس ساوه
آبشار هندس یا هندیس از جمله جاذبههای طبیعی شهر ساوه است. هندس آبشاری کوچک و فصلی است که در تنگنای درهای کوهستانی در جنوب ساوه قرار گرفته است. این آبشار کوچک پانزده متری در فصل بهار خصوصا در فروردین ماه پرآب میشود.
آدرس آبشار هندس ساوه
۳۵ کیلومتری جنوب ساوه، روستای اندیس (هندس)
۷. پارک جنگلی شهید چمران ساوه
یکی از زیباترین جاهای دیدنی ساوه، پارک جنگلی ساوه است که با درختان سبز و بلندقامتش آرامش را به شما هدیه میدهد. درختان این پارک از گونههای متنوعی همچون عرعر، سرو خمرهای، سرو نقرهای، اقاقیا، گل ابریشم، زبان گنجشک، کاج تهران، ارغوان، توت، پسته و … هستند که هر کدام زیبایی خاصی به پارک میبخشند.
در این پارک آلاچیقهای متعددی وجود دارد که میتوانید اطراق کنید. آلاچیقها منقل هم دارند تا راحتتر بتوانید غذای مورد علاقهتان را درست کنید یا یک فنجان چای آتشی بخورید.
از امکانات این پارک میتوان به پیست اسکیت و دوچرخهسواری، زمین بدمینتون و والیبال و پینتبال اشاره کرد و کودکان هم با وجود تاب و سرسره و قصر بادی میتوانند ساعتها در پارک شاد باشند و بازی کنند. پارک جنگلی ساوه سرویس بهداشتی و دکه تنقلات هم دارد.
آدرس پارک جنگلی شهید چمران ساوه
ساوه، بلوار تختی
۸. روستای گردشگری سامان ساوه
این روستا در شمالغربی ساوه و در نوزده کیلومتری شمالغربی بخش نوبران در دامنه جنوبی کوههای خرقان قرار دارد. این روستا دارای جاذبههای طبیعی زیادی چون آبشارهای بزرگ و کوچک، درختان کهن، رودخانه خروشان و پوشش گیاهی خاص منطقه دارد.
سامان در غرب این روستا جای گرفته و از مناطق تاریخی روستای سامان به شمار میرود. همچنین در طول مسیر رودخانه این روستا چند آسیاب قدیمی وجود دارد که مشهورترین آنها آسیاب قازان بیگ نام دارد.
آدرس روستای گردشگری سامان ساوه
شهرستان ساوه، دهستان کوهپایه، روستای سامان
۹. غار آقداش ساوه
غار آقداش یکی دیگر از جاهای دیدنی ساوه است که در کوههای شامل آبادی آقداش در شهر ساوه واقع شده است. شما میتوانید در این غار شاهد نقاشیهای حاکی از سکونت انسان در عصر شکار باشید. غار آقداش به واسطه همین نقاشیها از مهمترین محوطههای باستانی و تاریخی شهر ساوه و بخش نوبران به شمار میرود.
آدرس غار آقداش ساوه
ایران، استان مرکزی، شهرستان ساوه، بخش نوبران، دهستان کوهپایه، شمال روستای آقداش، غار آقداش
۱۰. آبشار آقچه قلعه ساوه
آبشار آقچه قلعه در روستای آقچه قلعه در مسیر رودخانه قرهچای قرار دارد. درختان سر سبزی اطراف این آبشار وجود دارد که زیبایی بی نظیری به آن بخشیده است.
آدرس آبشار آقچه قلعه ساوه
شهرستان ساوه، ۵۰ کیلومتری جنوب غرب غرقآباد، روستای آقچه قلعه
۱۱. گنبد چهار سوق ساوه
گنبد چهارسوق با نام تکیه چهار سوق نیز شناخته میشود، یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر ساوه است. این بنا متعلق به دوره صفوی است و از بیرون به شکل دوازده ضلعی و از درون بهصورت مدور است. مصالح بهکار رفته در ساخت بنا شامل گل آهک، گچ، کاشی و آجر میشود.
گفتنی است حدود ۱۲ سال است که از این بنا به عنوان موزهی باستانشناسی و مردمشناسی شهرستان ساوه استفاده میشود. در موزهی گنبد چهار سوق ساوه آثار و صنایع دستی هنرمندان ساوهای در معرض دید عموم قرار گرفته و آداب و رسوم و سنتهای مردم شهرستان ساوه به به نمایش گذاشته میشود.
آدرس گنبد چهار سوق ساوه
ایران، استان مرکزی، ساوه، خیابان سلمان ساوجی
شماره تماس گنبد چهار سوق ساوه
۰۲۵۵۲۲۱۹۲۴۹
۱۲. قلعه تاریخی الویر ساوه
قلعه تاریخی الویر یکی دیگر از مکانهای تاریخی ساوه است که در شمالغربی این شهر در روستای الویر قرار دارد. این روستای تاریخی از سه تپه باستانی تشکیل شده که قلعه الویر در تپه دوم آن واقع شده است. قدمت این تپه مربوط به دوره ساسانی و بعد اسلام تا زمان حکومت صفویه است.
آدرس قلعه تاریخی الویر ساوه
شمال غربی شهرستان ساوه، روستای الویر
۱۳. دریاچه مصنوعی ساوه
دریاچه مصنوعی در بلوار تختی شهر ساوه قرار دارد. این دریاچه تفریحی و مصنوعی دارای سطح آبگیر ۳۳ هزار مترمربع، گنجایش شصت هزار متر کعب آب و عمق دو متر است.
از امکانات این دریاچه میتوان به قایقرانی اشاره کرد. انواع قایقهای پدالی، پارویی و موتوری در این دریاچه وجود دارد که میتوانید با سوار شدن بر آن لذت ساعاتتان را چند برابر کنید. لازم به ذکر است که در اطراف این دریاچه فضای کافی برای پیادهروی، استراحت و انجام ورزش فراهم شده است.
آدرس دریاچه مصنوعی ساوه
ساوه، بلوار تختی
۱۴. مسجد سرخ ساوه
مسجد سرخ یکی از بناهای تاریخی ساوه است که متعلق به دوران شاه اسماعیل صفوی است. این مسجد پر از کتیبههای تاریخی است. جالب است بدانید که نام این مسجد برگرفته از تزئینات زرشکی رنگ و کتیبههایی به رنگ سرخش میباشد.
این مسجد شامل سردر ورودی، صحن، ایوان، گنبدخانه، شبستان، رواق، مناره، دو مدرسه و یک مسجد تازه ساخت است. از دیدنیترین بخشهای مسجد سرخ میتوان به مناره آجری مسجد و محراب آن با کتیبههای گچبری و نقاشیهای بسیار زیبا اشاره کرد.
آدرس مسجد سرخ ساوه
ساوه، میدان انقلاب
۱۵. بام ساوه
یکی دیگر از جاهای دیدنی ساوه که در شمال شرقی این شهر و در بلندترین منطقه ساوه قرار دارد بام ساوه میباشد. درختان زیبای زیتون فضا را سرسبز و باطراوت میکند و استخر، حوضچه، آبنما و جویهای پلکانی زیبا، هوای گرم ساوه را لطیف و دلپذیر میسازد.
از امکانات آن میتوان به یک آلاچیق، منقل، شهربازی سرپوشیده بزرگ، سینما و آمفی تئاتری ۶۰۰ نفره، رستوران سنتی، فست فود و بوفه اشاره کرد. برای اینکه دلی از عذا در بیاورید هم وجود دارد.
همچنین زمین بازی برای کودکان و وسایل ورزش برای بزرگترها به همراه میز پینگ پنگ، امکان بازی و ورزش را برای همه اعضای خانواده فراهم میکند.
آدرس بام ساوه
ساوه، بلوار طراوت
۱۶. پلهای یک چشمه و ۹ چشمه سرخده ساوه
پلهای یک چشمه یکی دیگر از جاهای دیدنی ساوه است که بر روی ساحل جنوبی رودخانه قرهچای در نزدیکی سرخده قرار دارد و مربوط به دوران صفویان است.
این پل که اهالی ترک زبان منطقه به آن «دوفورگوز» میگویند، دارای ۹ دهانه بوده که این روزها به دلیل دیوارچینی یکی از دهانهها مسدود شده است.
این پل از سنگ و آجر ساخته شده است و دارای دهانههایی با طاق رومی است که نمایی جذاب به آن میدهد. طول پل ۷۰ و عرض آن ۵ متر است. ۱۵۰ متر آن طرفتر در غرب این پل، پل دیگری به نام یک چشمه یا «تک گوز» قرار دارد. از این پل فقط یک دهانه آجری باقی مانده است که مربوط به دوران اولیه اسلامی است.
آدرس پلهای یک چشمه و ۹ چشمه سرخده ساوه
ساوه، روستای سرخده
۱۷. امامزاده عبدالله اوجان ساوه
این امامزاده با قدمتی که به دوره سلجوقی بازمیگردد، مدفن یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است و در روستای اوجان، از توابع شهرستان ساوه قرار دارد. بنای ساده بقعه تزیینات بیرونی و درونی خاصی ندارد و از بیرون بهصورت مدور و از داخل به شکل هشتضلعی است. گچبریهای سردر ورودی آرامگاه یکی از قدیمیترین و زیباترین نمونهها در بقعههای منطقه محسوب میشود.
آدرس امامزاده عبدالله اوجان ساوه
ایران، استان مرکزی، شهرستان ساوه، بخش مرکزی، دهستان قره چای، روستای اوجان
۱۸. دریاچه سد الغدیر ساوه
دریاچه سد الغدیر، دریاچهای به مساحت ۷۵۰ هکتار که پشت سد الغدیر منظرهای فوقالعاده خلق کرده است. این دریاچه محل مناسبی برای ماهیگیری و البته کمپ زدن است.
این دریاچه دارای ماهیهای فراوانی همچون قزلآلا، کپور و … است. لازم به ذکر است که امکان قایقسواری هم بر روی دریاچه فراهم است.
آدرس دریاچه سد الغدیر ساوه
۲۵ کیلومتری شهر ساوه
۱۹. کاروانسرای عبدالغفارخان ساوه
کاروانسرای عبدالغفارخان یکی از قدیمیترین جاهای دیدنی ساوه محسوب میشود که در ۸کیلومتری جاده ساوه و کنار روستایی با نام باغ شیخ قرار دارد. جالب است بدانید که کاروانسرای عبدالغفارخان با ۴، ۸۰۰متر مربع یکی از کاروانسراهای بزرگ این شهر به حساب میآید. قدمت این کاروانسرا به حدود ۱۵۰سال پیش باز میگردد.
آدرس کاروانسرای عبدالغفارخان ساوه
استان مرکزی، ۸ کیلومتری جاده ساوه، مجاور روستای باغ شیخ
۲۰. کلیسای چناقچی علیا ساوه
در روستای جناقچی علیا، از توابع شهرستان زرندیه استان مرکزی، کلیسایی قدیمی با نام چناقچی علیا یا سرکیس مقدس وجود دارد. این کلیسا حداقل دارای ۳۰۰ سال قدمت است و به مسیحیان ارتودوکس تعلق دارد.
این کلیسای از مصالحی همچون خشت، چوب و آجر بنا شده است. روی دیوارههای بیرونی این کلیسا میتوانیم شاهد باورهای دینی مسیحیان باشیم. گفتنی است که این کلیسا هنوز هم یکی از کلیساهای فعال و مهم مسیحیان منطقه ساوه به حساب میآید.
لازم به ذکر است که بازدید از فضای داخلی این کلیسا فقط در ایام و مراسم خاص امکانپذیر است.
آدرس کلیسای چناقچی علیا ساوه
استان مرکزی، بخش خرقان، شهرستان زرندیه، روستای چناقچی علیا
و در نهایت
هدف تیم سبدت معرفی جاهای دیدنی ساوه بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. ساوه دارای جاهای دیدنی زیادی است آنقدر که ممکن است بعضی نقطههای مهم توریستیاش از چشم پنهان بماند و همانطور که دیدید، جاهای دیدنی ساوه کم نیست و گنجاندن آن در یک مقاله امکانپذیر نیست. شما هم میتوانید تجربه شخصیتان را با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاسگذاریم.