تنبک یکی از سازهای کوبه ای است. در برخی موارد به تنبک، تمبک، دمبک، دندونک یا ضرب نیز گفته می شود. نوازندگی این ساز پیچیدگی فراوانی دارد. تمبک در گذشته به عنوان یک ساز همراه در آواز خوانی یا هم نوازی در گروه های موسیقی نقش داشته است. کسانی که به این ساز علاقه دارند و میخواهند یاد بگیرند باید توانایی کارکردن با تمامی انگشتان را داشته باشند.
اگر شما هم قصد خرید بهترین تنبک را دارید با سوالاتی مانند بهترین تنبک چیست؟ کدام تنبک خوبه ؟پیش از خرید بهترین تنبک به چه مواردی باید توجه کنیم ؟ مواجه می شوید.
ما در این مقاله تمام تلاشمان را می کنیم تا راهنمای خرید بهترین تنبک را به همراه لیستی از بهترین تنبک ها به شما پیشنهاد بدهیم.
اگر می خواهید خریدی با قیمت مناسب داشته باشید، یا تمایل دارید بهترین تنبک با کیفیت را سال ها از آن استفاده کنید . هم اکنون این فرصت را از دست ندهید و تا انتها با سبدت همراه باشید. در ضمن روی تعدادی از محصولات پیشنهادی به صورت محدود ،تخفیف هم خورده که با خرید به موقع آن میتوانید در هزینه های خود صرفه جویی کنید.
راهنمای خرید بهترین تنبک
به علت تنوع بالای این محصول در بازار و همچنین تولید کنندگان آن،هنگام خرید کاربر را دچار سردرگمی میکند. از این رو راهنمای جامعی برای خرید بهترین تنبک برای شما آماده کرده ایم.پس تا انتها با ما همراه باشید.
انواع تنبک
۱.تنبک یک تکه:
همانطور که از اسمش پیداست این تنبک ها فقط از یک تکه چوب ساخته می شدند و قیمت بالاتری نسبت به تنبک های چند تکه دارند.امروزه به دلیل اینکه کاربسیار زمان بر و سختی است، کمتر دیده میشود.
۲.تنبک چندتکه:
این نوع تنبک از چند تکه جداگانه ساخته می شود که پس از اتمام کار هر تکه،این تکه ها به یکدیگر متصل میشوند و پوست روی آن کشیده شده و درنهایت تنبک ساخته میشود. ساخت این نوع تنبک در مقایسه با تنبک یک تکه، آسان تراست.
۳.تنبک فایبری:
این نوع تنبک ها به راحتی از فایبر گلاس یا پلاستیک فشرده ساخته می شوند. اما ازنظر بسیاری از اساتید موسیقی، مورد تایید نمی باشد که دلیل آن؛ عدم ایجاد صدای دل نشین برای مخاطب می باشد.
۴.تنبک ترکه ای:
این نوع تنبک ها از تعداد زیادی تکه ها و ترکه های چوبی ساخته شده است. این نوع از سازهای کوبه ای از سایر انواع تنبک ها سبک تر و راحت هستند.
معرفی ساختمان تنبک
برای ساخت تنبک در گذشته از سفال، چوب و فلز و پوست استفاده میشد. اما امروزه به دلیل چگالی بیشتر و ماندگاری بالاتر از چوب گردو برای ساخت آن استفاده می کنند و برای پوسته ی آن از پوست شتر و گوساله استفاده می کنند.
اجزای تنبک
۱.تنه تنبک:
بزرگ ترین قسمت تنه آن میباشد. اندازه تنه این ساز بسته به حجم و نوع تنبک معمولاً دارای قطر ۱۸ تا ۲۲ سانتی متری است.تنه تنبک معمولاً از چوب بوده و به صورت شیار دار طراحی و ساخته می شود. شیارهای موجود روی تنه تنبک از سٌر خوردن و افتادن تنبک جلوگیری می کند.
۲.پوست تنبک:
دهانه بزرگ یا دوره کلی تنبک که پوست روی آن کشیده می شود.
۳.نفیر (گلویی) تنبک:
گلویی تنبک یک واسطه بین دهانه کوچک و بدنه ساز است.گلویی تنبک ساختاری استوانه ای دارد و قسمت درونی نفیر تنبک مخروطی شکل می باشد.
۴.دهانه کوچک و بزرگ (کالیبر) تنبک:
تنبک دارای یک دهانه کوچک و یک دهانه بزرگ است. دهانه بزرگ تنبک با پوست پوشیده و ساخته شده و قطر خارجی آن ۳۰ سانتی متر است. قطر داخلی دهانه بزرگ آن نیز دارای قطر ۲۵ سانتی متری است. دهانه کوچک تنبک دارای قطر ۱۸ الی ۲۲ سانتی متری است. فاصله بین دو دهانه کوچک و بزرگ این ساز نیز معمولاً ۴۵ سانتی متر در نظر گرفته است.
انواع مدل های تنبک
۱.تنبکشیرانی:
استاد رحیم شیرانی یکی از معروف ترین سازندگان تنبک در شهر اصفهان می باشد. در زمینه تولید تنبک های حرفه ای که در استودیو ضبط به کار می رود فعالیت می کند. تنبک های شیرانی دارای صدای نرم و زیبایی هستند.
۲.تنبک حلمی:
این نوع ساز مناسب اجراهای گروهی می باشد. پوست به کار رفته در این نوع تنبکاز پوست شتر می باشد که صدای خیلی بلندی تولید می کند به دلیل نیاز به ضربات محکم برای کودکان مناسب نمی باشد.
۳.تنبک قربانی:
تنبک قربانی یکی از شناخته شده ترین تنبک های موجود در ایران هستند. دارای جنس و کیفیت صدای خوبی هستند و به همین دلیل بیشتر اساتید موسیقی ایران برای خرید این ساز را پیشنهاد می کنند. این ساز در مقایسه با سایر سازها دارای استاندارد خاصی است.
انواع چوب های رایج در جنس بدنه تنبک
۱.چوب گردو:
چوب بسیار خوب و مناسب برای انواع ساز، بخصوص ضرب است که به طور کلی به دو دسته گردو سیاه (مناطق خشک) و گردو سفید (مناطق پر آب) میتوان تقسیم کرد. گردو سیاه به لحاظ استحکام بالا و نقوش زیبای آن برای تنبک از گردو سفید بهتر است. زیرا خوش صدا تر و خوش نقش تر میشود.
۲.چوب توت:
چوب درخت توت بهترین چوب برای ساز ضرب میباشد. به علت وجود وجود یک شیره خاص داخل این چوب بعد از خشک شدن این شیره تبدیل به نوعی کریستال میشود که بهترین طنین و زنگ را برای ساز تنبک دارد.
۳.چوب ون یا زبان گنجشک:
این چوب از رده درختان سوزنی برگ است و از خانواده چوب گردو میباشد. این چوب بسیار محکم و خوش نقش است و از لحاظ نقوش و شباهت با چوب توت شباهت زیاد دارد. با این تفاوت که چوب توت زرد رنگ است ولی ون سفید رنگ می باشد.
۴.چوبهای دیگری مثل بید ، کُنار ، سدود و کبوده و غیره نیز امروزه مورد استفاد ه قرار میگیرند که مانند سه چوب ذکر شده کیفیت ندارند موقع خرید ساز تنبک مناسب یکی از چوب بالا را انتخاب کنید.زیرا چوب های دیگر جزو چوب های کیفیت متوسط و یا پایین است.از لحاظ قیمت ساز های ساخته شده با چوب توت گران قیمت ترین و بعد از آن ها به ترتیب گردو ، زبان گنجشک است.
نکاتی هنگام خرید تنبک
- توجه به نوع پوست تنبک:
جنس پوست تنبک بر کیفیت این ساز موثر است.این ویژگی مرغوب بودن این ساز را نشان می دهد. واقع نوع پوست تعیین کننده طنین تمبک ( بم تر یا زیر تر بودن) می باشد. همانطور که در مطالب فوق گفتیم پوسته تنبک از پوست حیوانات می باشد. حال اگر می خواهید که تمبک صدایی زیر و در عین حال حجیم داشته باشد، پوست گوساله نازک و یا پوست نازک بز را انتخاب کنید. برای صدای بم و حجیم نیز، پوست کلفت گوساله یا شتر مناسب تر است.
۲.توجه به میزان کشیده شدن پوست روی تنبک:
پوست باید به مقدار لازم بر روی دهنه اصلی ساز کشیده شد باشد. در واقع نه خیلی محکم و نه خیلی شل روی تنبک قرار گیرد.
۳.خوش استایل یا خوش تراش بودن تنبک:
منظور از خوش استیل بودن وجود تناسب بین ابعاد بخش های مختلف تنبک است. در واقع برابر بودن قطر دهانه با طول نفیر یا گلویی تنبک، معیار خوش استیل بودن تنبک تلقی می شود. تنه تنبک نیز اگر کاملا استوانه ای نباشد و کمی منحنی باشد، نواختن ساز آسان تر و بهتر است.
۴.وزن تنبک:
وزن تنبک بهتر است بیش از اندازه سبک و یا سنگین نباشد. تنبک زمان نواختن روی ران پا قرار می گیرد و وزن زیاد آن ممکن است باعث خستگی زیاد نوازنده شود.
۵.جنس چوب تنبک:
برای ساخت تنبک معمولاً از چوب درخت گردو، چوب توت، چوب افرا یا زبان گنجشک یا از سایر درختان جنگلی استفاده می شود. باید برای ساخت تنبک چوب تنبک یکپارچه، تو پر، فاقد گره و زدگی باشد. وجود گره یا زدگی در چوب باعث بروز مشکلات و دردسرهای زیادی برای نوازنده می شود. همچنین تنبک هایی که به صورت چند تکه یعنی با چندین تکه چوب به هم چسبیده ساخته شده باشد، موقع تعویض پوست دچار شکستگی می شود. علاوه بر این، جنس نوع چوب روی قیمت تنبک نیز تاثیر زیادی دارد.
قیمت تنبک موجود در بازار ایران
یکی از فاکتورهای مهمی که در هنگام خرید توجه مشتری را به خود جلب می کند قیمت آن است که به نوع پوست ،چوب و ویژگی های آن بستگی دارد. پس قبل از خرید این ساز اول تصمیم بگیرید که چقدر می خواهید هزینه کنید و بعد اقدام به خرید کنید. در ادامه یک نمونه از ارزانترین و گرانترین تنبک را برای شما معرفی کرده ایم.
ارزان ترین تنبک موجود در بازار ایران
ارزان ترین تنبک موجود تنبک مجید پژواک کد ۲۳ با قیمت ۷۲۲.۰۰۰ تومان می باشد.
این ساز با ابعاد و وزن به ترتیب ۲۹ × ۲۹ × ۴۶ و ۳۰۳۵ گرم است. قطر دهانهی این ساز ۲۷ سانتیمتر و دارای مهر سازنده است. جنس بدنهی این ساز تنبکی از آلومینیوم و آهن بوده و دارای روکشی از جنس چرم است. از ویژگیهای بارز این محصول میتوان به قابلیت تنظیم کوک آن اشاره کرد.
گرانترین تنبک موجود در بازار ایران
گرانترین تنبک موجود تنبک مدل نقاشی شده مینیاتوری با قیمت ۲۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان می باشد.
این تنبک نقاشی شده از نوع (مینیاتور یا نقاشی ایرانی) است و به وسیله گواش نقاشی شده است و از نوع تنبک شیرانی تک مهر می باشد.این تنبک دارای امضای نقاش مربوطه می باشد و سطح رویه آن پلی استر و دور آن با نوار ثرمه، دورگیری شده است.
بهترین مارک تنبک
تنبک در انواع و برندهای متفاوتی تولید و در بازار توزیع میشوند. این برندها شامل مجید پژواک ، حلمی ،شیرانی ،ایران ساز ،آریانا ،حیدری و اصفهان نوین می باشند.
بهترین تنبک حلمی
نام سازنده ی این تنبک حلمی است.نوع این تنبک ترکهای است و جنس پوست آن از پوست گوساله می باشد.
بهترین تنبک شیرانی
نام سازنده ی این تنبک شیرانی است.نوع این تنبک ترکهای است و جنس پوست آن از پوست گوساله می باشد و ساختار بدنه از چوب گردو می باشد.
بهترین تنبک ایران ساز
چوب این ساز زبان گنجشک کمیاب بوده و کاملا سالم است. بروی ساز چندین مرتبه لاک الکل طلایی درجه یک آلمانی زده شده و دوباره ساز سمباده کاری کامل شده و لاک نهایی بروی ساز زده می شود و جنس پوست آن از پوست شتر است.
بهترین تنبک آریانا
نام سازنده ی این تنبک آریانا است.نوع این تنبک ترکهای است و ساختار بدنه از چوب گردو می باشد.
بهترین تنبک حیدری
تنبک حیدری مدل منبت مناسب برای کلکسیون و نوازندگی است. بدنه ی ساز در برابر شکستگی مقاوم است. پوست ساز شتر است. دهانه ساز ۲۷ است.نوع تنبک و ساختار بدنه فایبر گلس می باشد.
بهترین تنبک اصفهان نوین
نام سازنده ی این تنبک اصفهان نوین است.نوع این تنبک چند تکه است و جنس پوست آن از پوست گوساله می باشد.
سخن پایانی
هدف تیم سبدت در این مقاله معرفی و بررسی تنبک بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید و کاربردی بوده باشد. انواع مختلفی از این ساز در بازار موجود است که شما می توانید بسته به نیازتان آن را تهیه کنید. هنگام خرید حتما به نکاتی که در بالا اشاره شد توجه فرمایید.از اینکه تا انتها با سبدت همراه بودید متشکریم.