شکم گردی

آشنایی با غذاهای محلی استان گیلان

gilan-tradition-foods

گیلان یکی از شهرهایی است که تنوع غذایی بسیار بالایی دارد. در هر شهر یا کشوری، غذا به عنوان نماد فرهنگی آن کشور به شمار میرود. گیلان نیز از این قانون مستثنی نیست. جالب است بدانید استان گیلان آنقدر تنوع غذایی بالایی دارد که در سال ۱۳۹۴ نام آن به عنوان شهر خلاق و متنوع خوراکشناسی در یونسکو به ثبت رسید. در این مقاله نیز قصد داریم غذاهای محلی و یا سنتی استان گیلان را برای شما به اشتراک بگذاریم.

فهرست محتوا پنهان

۱. کویی تره، غذای سنتی استان گیلان

کویی-تره،-غذای-سنتی-استان-گیلان

کویی تره یکی از غذاهای سنتی استان گیلان میباشد. کویی تره یک خورش بسیار خوشمزه است که با برنج سرو میشود.

از مواد تشکیل شده در این غذا میتوان به رب انار، گردو، گوجه فرنگی، سیر، کدو حلوایی، نمک، فلفل، گلپر و زردچوبه اشاره کرد.

۲. سیر قلیه، غذای سنتی استان گیلان

سیر-قلیه،-غذای-سنتی-استان-گیلان

سیر قلیه یکی دیگر از غذاهای سنتی این استان است که از گوشت اردک یا مرغ و تخم مرغ، لپه، پیاز، سیر تازه، نمک، فلفل زردچوبه درست میشود.

۳. خورش آلو مسما، غذای سنتی استان گیلان

خورش-آلو-مسما،-غذای-سنتی-استان-گیلان

یکی دیگر از غذاهای محلی گیلان، خورش آلو مسما است. در تهیه این خورش از گوشت مرغ یا گوسفند، شکر، آلو سیاه و قیسی استفاده میشود. لازم به ذکر است که این خورش به دلیل وجود شکر، آلو سیاه و آلو قیسی، طعم ترش و شیرین لذیذی دارد. این غذا به همراه برنج سرو میشود.

۴. سیرابیج یا سیراویج، غذای سنتی استان گیلان

سیرابیج-یا-سیراویج،-غذای-سنتی-استان-گیلان

از دیگر غذاهای استان گیلان میتوان به سیرابیج اشاره کرد. این غذا خیلی سریع آماده میشود. جالب است بدانید که ویج یا بیج یک کلمه ترکیبی در غذاهای مختلف گیلانی میباشد که به معنای سرخ شده است.

در تهیه این غذای خوشمزه زردچوبه، برگ سیر تازه تفت داده شده در روغن، تخم مرغ، زردچوبه، فلفل و نمک استفاده میشود. این غذا با برنج سرو میشود.

۵. اناربیج، غذای سنتی استان گیلان

اناربیج،-غذای-سنتی-استان-گیلان

اناربیج یکی از غذاهای معروف استان گیلان است. جالب است بدانید که این غذا شباهت زیادی به فسنجان دارد. از مواد تشکیلدهندهی آن میتوان به گوشت چرخ کرده، رب انار، آبغوره، گردو و سبزی مخصوص اشاره کرد.

در پخت این غذا گوشتها را به صورت گرد در میآورند و در روغن تفت میدهند و سپس با مخلوطی از رب انار و آبغوره و کمی سبزی و گردوی ساییده شده میپزند. این غذا با برنج سرو میشود.

۶. کباب ترش، غذای سنتی استان گیلان

کباب-ترش،-غذای-سنتی-استان-گیلان

کباب ترش یکی دیگر از غذاهای معروف سنتی گیلان است که طعم متفاوتی با دیگر کبابها دارد. در این کباب گوشت گوسفند با مخلوط گردو ساییده شده، رب انار، سیر، دانههای انار ترش، سبزی محلی، پیاز، روغن زیتون ترکیب میشود و سپس به سیخ کشیده میشود و به همراه برنج سرو میشود.

۷. واویشکا، غذای سنتی استان گیلان

واویشکا،-غذای-سنتی-استان-گیلان

واویشکا یکی از غذاهای استان گیلان است که میتوانید هم با برنج و هم با نان آن را سرو کنید. همچنین این غذا را میتوانید هم با گوشت گوسفند و هم با دل و جگر گوسفند تهیه کنید.

از مواد تشکیلدهندهی این غذا میتوان به گوشت یا جگر گوسفند، گوجه فرنگی، پیاز، دو قاشق رب گوجه فرنگی، دارچین، روغن، زردچوبه و فلفل اشاره کرد.

۸. ترش آش، غذای سنتی استان گیلان

ترش-آش،-غذای-سنتی-استان-گیلان

ترش آش یکی از آشهای خوشمزه خطهی گیلان است که در پخت آن از لوبیا، نخود، سبزی آش، باقالی و انار یا آبغوره استفاده میشود و معمولاً آن را با ترب و برگ ترب یا ماهی شور میل میکنند.

۹. باقالی قاتوق، غذای سنتی استان گیلان

باقالی-قاتوق،-غذای-سنتی-استان-گیلان

باقالی قاتوق یکی دیگر از غذاهای معروف استان گیلان است که بی شک، حتی برای یکبار اسم آن را شنیدهاید. از مواد به کار گرفته در این غذا میتوان به روغن، تخم مرغ، لوبیای پوست کنده گیلان معروف به پاچ باقلا، نمک، شِوِد (نوعی سبزی) و سیر اشاره کرد.

۱۰. کاله کباب، غذای سنتی استان گیلان

کاله-کباب،-غذای-سنتی-استان-گیلان

کاله کباب یکی دیگر از غذاهای سنتی و گیاهی گیلانی محسوب میشود. این غذا خیلی سریع آماده میشود. این کباب با مخلوطی از بادمجان کباب شده، دانههای انار ترش، گردوی ساییده شده، سیر، سبزی محلی یا همان چوچاق، نمک و فلفل تهیه میشود.

۱۱. فندق قاتق، غذای سنتی استان گیلان

فندق-قاتق،-غذای-سنتی-استان-گیلان

فندق قاتق یکی از غذاهای محلی گیلان است. جالب است بدانید که این غذا در تقویت بینایی و پیاز مو بسیار مؤثر میباشد. همانطور که از اسمش پیداست جزء اصلی این غذا فندق میباشد.

از دیگر مواد غذایی به کار برده شده در این غذا میتوان به فندق، مرغ، انار ترش، گلپر، رب گوجه فرنگی، بادمجان، آرد، روغن، فلفل، نمک و زردچوبه اشاره کرد.

۱۲. پلو کبابی یا پلا کباب، غذای سنتی استان گیلان

پلو-کبابی-یا-پلا-کباب،-غذای-سنتی-استان-گیلان

پلا کباب از غذاهای مجلسی گیلان به شمار میرود و همانطور که از اسم این غذا پیدا است با کته برنج سرو میشود. از موادی که در این غذا به کار میرود میتوان به باقالی خشک یا تازه، تخم ماهی شور (اشپل)، پیاز، گردو اشاره کرد.

۱۳. دیبیجا، غذای سنتی استان گیلان

دیبیجا،-غذای-سنتی-استان-گیلان

دیبیجا یکی از غذاهای محلی گیلانی است که با ماهی پخته میشود. زمان آماده کردن این غذا خیلی کم است. مواد به کار رفته در این غذا تخم مرغ، انار دون شده، اشپل (ماهی سفید)، کره، گلپر، نمک و فلفل و برگ سیر میباشد.

شما میتوانید این غذا را با انار ترش یا ترشی و برنج سرو کنید.

۱۴. آش قلیه، غذای سنتی استان گیلان

آش-قلیه،-غذای-سنتی-استان-گیلان

آش قلیه یکی از آشهای مقوی و خوشمزه گیلان است. برای پخت این آش روشهای مختلفی وجود دارد و از موادی چون گوشت چرخ کرده، پیاز رنده شده، نخود، لوبیا سفید، هویج نگینی، کشمش پلویی، قیسی، چغندر، سبزی، آرد برنج، سرکه، شکر، آبغوره، نمک و فلفل، نعنا داغ تهیه میشود.

۱۵. خورش ملاقورمه، غذای سنتی استان گیلان

خورش-ملاقورمه،-غذای-سنتی-استان-گیلان

خورش ملاقورمه یکی از غذاهای سنتی گیلان است که بدون گوشت تهیه میشود. از مواد تشکیلدهندهی این غذا میتوان به گوجه، تخم مرغ، پیاز داغ، آبغوره، روغن، بادمجان، سیر، آبغوره، سبزیهای معطر همچون گشنیز و جعفری و نعناع، فلفل، دارچین و زردچوبه اشاره کرد.

۱۶. شوید خولی، غذای سنتی استان گیلان

شوید-خولی،-غذای-سنتی-استان-گیلان

شوید خلی یکی از غذاهای سنتی گیلان است که بهتر است که با اردک پخته شود. این غذای سرشار از ویتامین با استفاده از پیاز، اردک، شوید، سبزی و تخم مرغ تهیه میشود.

۱۷. شیرین تره، غذای سنتی استان گیلان

شیرین-تره،-غذای-سنتی-استان-گیلان

یکی دیگر از غذاهای محلی گیلان شیرین تره میباشد که از مواد تشکیلدهنده این غذا میتوان به اسفناج تازه، تخم مرغ، سیر، آبلیمو، کره یا روغن، نمک و فلفل و زردچوبه اشاره کرد.

این خورش به زمان پخت کمتری نیاز دارد و همچنین میتوانید هم با کته و هم با نان آن را سرو کنید.

۱۸. اشپل لقمه، غذای سنتی استان گیلان

اشپل-لقمه،-غذای-سنتی-استان-گیلان

یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی گیلان اشپل لقمه نام دارد. برای تهیه اشپل لقمه به موادی همچون اشپل، برنج، گردو، پیاز، سیر، رب انار، سبزیهای معطر نعنا، پونه و تره ساطوری شده، تخم مرغ، نمک، فلفل، گلپر، روغن و نان نیاز است.

جالب است بدانید که این غذا را معمولاً در مراسمها تهیه میکنند زیرا زمان پخت کمتری نیاز دارد.

۱۹. میرزا قاسمی، غذای سنتی استان گیلان

میرزا-قاسمی،-غذای-سنتی-استان-گیلان

میرزا قاسمی یکی از پرطرفدارترین غذاهای گیلان محسوب میشود. جالب است بدانید که این غذا در زمان ناصرالدین شاه قاجار توسط محمد قاسم خان ابداع شده و گسترش یافت و از آن پس به نام او ماندگار شد.

در پخت میرزا قاسمی موادی همچون بادمجان، گوجه، تخم مرغ، سیر، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به کار میرود.

۲۰. اشپل شور، غذای سنتی استان گیلان

اشپل-شور،-غذای-سنتی-استان-گیلان

اشپل شور یکی از غذاهای گیلان است که در آن مواد زیادی به کار نمیرود و شما فقط با مقداری نمک و اشپل میتوانید این غذا را درست کنید.

۲۱. ورقه گیلکی، غذای سنتی استان گیلان

ورقه-گیلکی،-غذای-سنتی-استان-گیلان

ورقه گیلکی از دیگر غذاهای استان گیلان است که همراه با کته سرو میشود. در واقع این غذا نوعی کوکوی بادمجان گیلکی است که مواد اولیهای که در تهیه این غذا به کار برده میشود شامل بادمجان، روغن، تخم مرغ، نمک، فلفل و زردچوبه میباشد.

۲۲. گمج کباب، غذای سنتی استان گیلان

گمج-کباب،-غذای-سنتی-استان-گیلان

گمج کباب نوعی خورش گیلانی میباشد که با استفاده از سبزیجات محلی همچون چوچاق تهیه میشود. در پخت این غذا موادی همچون گردو آسیاب شده، پیاز، سبزی خرد شده، رب انار، آب انار ترش، فیله گوساله، نمک، فلفل و زردچوبه به کار میرود.

۲۳. املت گیلانی یا پنیر برشته، غذای سنتی استان گیلان

املت-گیلانی-یا-پنیر-برشته،-غذای-سنتی-استان-گیلان

پنیر برشته یکی دیگر از غذاهای گیلک به شمار میرود. از موادی که در تهیه این غذای خوشمزه بکار میرود میتوان به پنیر سفید یا لیقوان، تخم مرغ، روغن، سیر، شوید خشک، زردچوبه، نمک و فلفل اشاره کرد.

۲۴. خورش فسنجان، غذای سنتی استان گیلان

خورش-فسنجان،-غذای-سنتی-استان-گیلان

خورش فسنجان یکی دیگر از غذاهای گیلان است که در بین مردم شهرهای مختلف ایران طرفداران بسیار زیادی دارد. طعم این خورش ملس میباشد. ناگفته نماند که در مناطق شمالی این غذا گاهی اوقات با گوشت قلقلی و گاهی اوقات با گوشت اردک تهیه میشود.

از مواد به کار رفته در این غذا میتوان به مغز گردو، رب انار، مرغ، پیاز، روغن مایع، شکر، زعفران آب کرده، نمک زردچوبه و فلفل سیاه اشاره کرد.

۲۵. بادمجان کباب، غذای سنتی استان گیلان

بادمجان-کباب،-غذای-سنتی-استان-گیلان

بادمجان کباب یکی از غذاهای خطهی گیلان است که با نان سرو میشود. در تهیه بادمجان کباب از موادی همچون پیاز، گردو آسیاب شده، رب انار، روغن، رب آلو، نمک، زردچوبه و فلفل استفاده میشود.

لازم به ذکر است که در تهیه این غذا انتخاب بادمجان بسیار مهم است چرا که اگر بادمجانهایی انتخاب کنید که تخم زیادی دارند باعث میشود که غذای شما تلخ شود بنابراین حتماً دقت داشته باشید که بادمجانهایی را انتخاب کنید که کمترین میزان تخم را دارد.

۲۶. ماهی شکم پر یا فیبیج، غذای سنتی استان گیلان

ماهی-شکم-پر-یا-فیبیج،-غذای-سنتی-استان-گیلان

یکی از غذاهای گیلان ماهی شکم پر میباشد. در تهیه این غذا از نمک، گلپر و فلفل برای طعم دار کردن داخل شکم و بدنه ماهی استفاده میکنند. سپس مخلوطی از گردوی ساییده شده، دانههای انار ترش، رب انار، سیر، سبزیهای معطر، نمک، آلو، گلپر و فلفل را برای پر کردن شکم ماهی استفاده میکنند و در نهایت با برنج سرو میکنند.

۲۷. خورش دختر لوس، غذای سنتی استان گیلان

خورش-دختر-لوس،-غذای-سنتی-استان-گیلان

خورش دختر لوس در نوع خود جالبترین غذاهای محلی گیلانی میباشد. این غذا خیلی سریع آماده میشود. در تهیه آن از موادی همچون بادمجان، گوجه، پیاز، سیر، نعنا خشک، آبغوره، آب، نمک، گلپر، زردچوبه استفاده میشود.

۲۸. ترشه شامی، غذای سنتی استان گیلان

ترشه-شامی،-غذای-سنتی-استان-گیلان

ترشه شامی یکی از غذاهای استان گیلان است که به طور معمول با نان سرو می‌شود. این غذا همانطور که از اسمش پیداست مزه ترشی دارد که علت آن وجود آبغوره یا آب نارنج در آن است. در تهیه ترشه شامی گیلانی از مخلوط گوشت چرخ شده، سبزیجات، سیب‌زمینی و آبغوره یا آب نارنج استفاده می‌شود. این غذا مانند کتلت باید در روغن سرخ شود.

۲۹. پامادور قاتق، غذای سنتی استان گیلان

پامادور-قاتق،-غذای-سنتی-استان-گیلان

پامادور خورشت یکی از غذاهای محلی محبوب گیلان به شمار میرود که با استفاده از گوجه فرنگی، تخم مرغ، سیر، فلفل، زردچوبه، روغن و نمک تهیه میشود و همراه با برنج میل میشود.

۳۰. خورش ترشه واش، غذای سنتی استان گیلان

خورش-ترشه-واش،-غذای-سنتی-استان-گیلان

خورش ترش واش از دیگر غذاهای محلی گیلان میباشد و همانطور که از نامش پیداست طعم ترش مزهای دارد. این غذا از ترکیب گیاه ترشه واش، سبزیجات، مرغ، بادمجان، رب آلوچه انار پخته میشود.

و در نهایت

هدف تیم سبدت در این مقاله معرفی غذاهای سنتی استان گیلان بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. شما هم میتوانید نظرهای خود را در مورد غذاهای مذکور با ما به اشتراک بگذارید و همچنین میتوانید دیگر غذاهای خوشمزه این استان را با ما به اشتراک بگذارید. از اینکه تا انتها با ما همراه بودید متشکریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *