استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران است. سیستان و بلوچستان دومین استان پهناور کشورمان بعد از کرمان است. اگر به این استان سفر کردید حتماً چشیدن غذاهای سنتی آن را از دست ندهید. در این مقاله قصد داریم تا شما را با غذاهای محلی استان سیستان و بلوچستان آشنا کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
۱. کشک زرد از غذاهای سیستان و بلوچستان
کشک زرد یکی از محبوبترین غذاهای این استان میباشد. کشک زرد زابلی نوعی فراورده لبنی – غلهای است و شکل پودری و زردرنگ دارد. از مواد تشکیلدهنده در کشک زرد میتوان به ادویه، زردچوبه و گندم بلغور اشاره کرد. بعد از ترکیب این مواد آن را به مدت یک هفته تا ۱۰ روز در کیسهای نخی میگذارند، سپس آن را درآورده و پس از ورز دادن، پودر و به عنوان یک غذای مقوی میل میکنند.
سیستانیها کشک زرد را با روغن تفت میدهند و سپس به آن آب اضافه میکنند و در نهایت در آن نان تیلیت کرده و نوش جان میکنند.
۲. دوغ پا از غذاهای سیستان و بلوچستان
یکی دیگر از غذاهای استان سیستان و بلوچستان دوغ پا است. دوغ پا نوعی خورشت است که به جای آب، با دوغ طبخ میشود. از دیگر مواد لازم برای پخت این غذا میتوان به لپه، پیاز خرد شده، روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و زعفران اشاره کرد. این خورشت را با برنج کته سرو میکنند.
۳. آبگوشت زابلی از غذاهای سیستان و بلوچستان
آبگوشت زابلی از دیگر غذاهای این استان است که مواد تشکیلدهنده برای پخت آن پیاز، گوشت، لپه، سیب زمینی و گوجهفرنگی میباشد. طبخ این آبگوشت با دیگر آبگوشتها هیچ تفاوتی ندارد و تنها تفاوت آن با دیگر آبگوشتها، بکار بردن ادویه سنتی منطقه سیستان و بلوچستان است.
۴. تباهگ از غذاهای سیستان و بلوچستان
تباهگ یکی از غذاهای لذیذ منطقه بلوچستان است. در گذشته، مردم بلوچ برای جلوگیری از فاسد شدن گوشت، آن را درون پودر انار و نمک قرار میدادند و آن را برای چند روز زیر نور آفتاب میگذاشتند تا خشک شود.
برای پخت این غذا همین گوشت خشکشده را نیم ساعت همراه با نمک و فلفل درون آب میجوشانند و از آب آن برای طبخ برنج استفاده میکنند. ناگفته نماند که برخی از مردم بلوچ گوشتها سرخ میکنند و با برنج میل میکنند و برخی بعد از به جوش آمدن گوشت، برنج به آن اضافه میکنند تا به صورت استانبولی درآید.
۵. بت ماش از غذاهای سیستان و بلوچستان
بت ماش از دیگر غذاهای استان سیستان و بلوچستان است که در منطقه چابهار طرفداران خاص خود را دارد. از مواد لازم برای تهیهی این غذا میتوان به برنج، ماش و سبزیهای معطر اشاره کرد و طرز تهیه آن نیز به دمپختک شبیه است.
۶. تنورچه از غذاهای سیستان و بلوچستان
تنورچه یا ترونچه نوعی کباب است و از محبوبترین غذاهایی است که در منطقه بلوچستان طبخ میشود. در اصل این غذا در تنور تهیه میشود. البته برای طبخ این غذا دو راه وجود دارد. در روش اول، گوشت گوسفند را به قطعات بزرگ تقسیم میکنند و آن را به سیخی از جنس چوب نخل میکشند؛ در نهایت این سیخها را درون تنور میگذارند تا کباب شوند. البته برخی برای اینکه گوشتها خشک نشود، ظرف آبی درون تنور قرار میدهند.
در روش دوم، بلوچیها پس از آنکه یک گوسفند کامل را ذبح کردند، آن را پاک میکنند و درون شکمش را خالی میکنند و دوباره آن را به هم میدوزند، سپس دست و پا و شکم آن را بسته و به صورت آویزان درون تنور قرار میدهند تا برای یک ساعت خوب بپزد. تنورچه را نیز مانند دیگر کبابها میتوان با برنج یا نان سرو کرد.
۷. لنجو، آبگوشت ماهی از غذاهای سیستان و بلوچستان
یکی دیگر از غذاهای محلی سیستان و بلوچستان، لنجو نام دارد که به آن ماهی آبپز شده یا آبگوشت ماهی نیز گفته میشود. ماهیهایی که با آب پخته میشوند را لنجو مینامند. برای تهیه لنجو ابتدا ماهی را با موادی مثل پیاز سرخشده، نمک، فلفل، آچار زابلی و زردچوبه میپزند و پس از آن، مدتی ماهی را از آب بیرون میکشند. ماهی را کمی بیشتر حرارت میدهند و در نهایت، این دو را در کنار هم سرو میکنند. به آب و مواد داخل آن نیز آبگوشت میگویند.
۸. دوغ برک از غذاهای سیستان و بلوچستان
دوغ برک یکی از غذاهای ساده سیستان و بلوچستان است که همانطور که از نامش پیداست با دوغ طبخ میشود. این غذا با موادی نظیر آرد، روغن، نمک، ادویه و دوغ تهیه میشود. برای تهیهی این غذا، آرد را در روغن سرخ میکنند و سپس دوغ را به آن میافزایند. این غذا را باید تا قبل از جوشیدن هم زد تا مواد یکدست بماند.
۹. پکوره از غذاهای سیستان و بلوچستان
پکوره یکی از غذاهای محبوب این استان است که از کشورهای همسایه همچون افغانستان و پاکستان به این مناطق آمده است. از مواد لازم برای تهیهی این غذا میتوان به آب و خمیر مایه، پیاز، گشنیز و فلفل، ادویه، آرد گندم و آرد نخودچی اشاره کرد.
۱۰. املت سوزی از غذاهای سیستان و بلوچستان
املتِ سوزی یکی از غذاهای خوشمزه استان سیستان و بلوچستان است که با استفاده از گیاهِ سوزی طبخ میشود. از مواد لازم برای تهیهی املت سوزی میتوان به پیاز، سیبزمینی، تخممرغ، سیر، نمک، فلفل و روغن اشاره کرد. لازم به ذکر است که به جای سوزی میتوان از اسفناج هم در پخت این غذا استفاده کرد.
۱۱. اوجیزک از غذاهای سیستان و بلوچستان
اوجیزک یکی از غذاهای این استان است که شبیه به آبگوشت میباشد البته گوشت ندارد. در تهیه این غذا گوجه، روغن محلی، پیاز، آب و سیب زمینی استفاده میشود و آچار نیز طعمدهنده دلچسب آن است. برخی در انتهای پخت این غذا تخممرغی روی آن میشکنند و زمانی که تخممرغ سفت شد آن را سرو میکنند.
۱۲. چنگال از غذاهای سیستان و بلوچستان
در حقیقت چنگال از خوشمزهترین غذاهای سیستان و بلوچستان که نوعی شیرینی هم بشمار میرود. مواد اصلی چنگال را آرد، خرما و روغن حیوانی تشکیل میدهند. برای تهیهی آن در ابتدا، آرد و آب را مخلوط و سپس قبل از اینکه خمیر کامل تهیه شود، آن را با ضخامتی کم روی تابه پخش میکنند تا مقداری بپزد. پس از نیم پز شدن مخلوط آب و آرد، به اندازه نیاز نان درست میکنند. بعد از آن، خرما را درون ظرفی ریخته و نان پخته شده را روی آن خرد و سپس مخلوط میکنند.
۱۳. کراهی از غذاهای سیستان و بلوچستان
کراهی از دیگر غذاهای این استان است که به نامهای کارائی، کارایی و کرایی نیز معروف میباشد. این غذا یک نوع کاری بلوچی با سس غلیظ است که در تابه گود و ضخیمی به همین نام درست میشود. از مواد لازم برای تهیهی این کاری پرادویه میتوان به گوشت (هر نوع )، زنجبیل، سیر، گوجهفرنگی، ادویههای مختلف از جمله تخم گشنیز، گرام ماسالا، نمک، زیره، پودر چیلی قرمز، زردچوبه و فلفل سیاه و گاهی پیاز اشاره کرد.
کراهی معمولاً با نان سیر یا نان روغنی، نان روتی هندی، چاپاتی، پیتا یا برنج، سالاد، چاشنی هندی رایتا و سبزی خوردن سرو میشود.
۱۴. پلو زعفرانی از غذاهای سیستان و بلوچستان
پلو زعفرانی از دیگر غذاهای این استان است که اصالت آن به کشور پاکستان باز میگردد. این غذا میان مردم چابهار بسیار طرفدار دارد. برای تهیه این غذا از مغزهای مختلف مثل پسته و بادام، گوشت قرمز یا مرغ و البته پلو زعفرانی استفاده میکنند و تفاوت چندانی با مرصع پلو ندارد. ناگفته نماند که پلو زعفرانی بیشتر در مهمانیها و جشنهای چابهار سرو میشود.
۱۵. ماهیگ پچ از غذاهای سیستان و بلوچستان
ماهیگ پچ یکی از غذاهای خوشمزهی این استان است. برای تهیه این غذا خمیری را از آرد گندم آماده میکنند و آن را پهن و به دو قسمت تقسیم میکنند، سپس ماهی تازه را که با برگ درخت خرما روی آتش کباب کردهاند، لای خمیر میگذارند و آن را داخل تنور میپزند.
۱۶. بت از غذاهای سیستان و بلوچستان
بت یکی از غذاهای معروف استان سیستان و بلوچستان است که از مخلوط برنج، ماش و سایر حبوبات به همراه روغن و ادویه تهیه میشود.
۱۷. پلو بریانی از غذاهای سیستان و بلوچستان
پلو بریانی از ترکیب پلو و بریانی درست میشود که از مواد اولیهای آن میتوان به گوشت (هر نوع ) ماست، سبزیجات، سیر، پیاز، زنجبیل و ادویههای معطر اشاره کرد.
۱۸. دودپتی از غذاهای سیستان و بلوچستان
نوعی چای شیری که مردم بلوچ اکثرا در هنگام صبحانه و بعد بدان شیر اضافه میکنند. البته، در این نوع چای از چای خشک هم به میزان زیاد استفاده میشود.
۱۹. چلبک نان از نانهای سیستان و بلوچستان
یکی از نانهای سنتی استان سیستان و بلوچستان چلبک نام دارد. مواد تشکیلدهنده این نان خوشمزه شامل نمک، شکر، روغن و آرد، آب ولرم، ماست، نمک و خمیر مایه میباشد.
۲۰. لندو از دسرهای استان سیستان و بلوچستان
لندو از ترکیب خرما، گندم و کنجد تهیه میشود. برای تهیه لندو هسته خرماها را میگیرند و در مرحله بعد گندم را برشته میکنند و داغ داغ به خرما اضافه میکنند، سپس کنجد را نیز برشته میکنند و داغ داغ به مواد اضافه میکنند. مواد را به خوبی مخلوط میکنند و روی آن یک شی سنگین میگذارند تا کاملاً به هم بچسبند. بعد از گذشت ده ساعت لندو آماده است.
و در نهایت
هدف تیم سبدت در این مقاله معرفی غذاهای محلی استان سیستان و بلوچستان بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. شما هم میتوانید تجربه خود را در مورد غذاهای محلی این استان با ما به اشتراک بگذارید. از اینکه تا انتها با تیم سبدت همراه بودید متشکریم.