شکم گردی

آشنایی با غذاهای سنتی استان خراسان رضوی

local-foods-of-Razavi-Khorasan-Province

غذا و ذائقه غذایی مردم در هر کجای دنیا بخش مهمی از فرهنگ آن هاست. بی شک لذت و طعم خاص غذا‌های سنتی مناطق دیگر می‌تواند هر کسی را سر ذوق بیاورد. در این بخش از سبدت قصد داریم تا شما را با غذا‌های محلی استان خراسان رضوی آشنا کنیم. پس برای آشنایی بیشتر با ما همراه شوید.

فهرست محتوا پنهان

۱. حلیم، غذای محلی استان خراسان رضوی

حلیم،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

حلیم یکی از غذا‌های محلی خراسان رضوی، به ویژه مشهد و نیشابور است. حلیم از گوشت فراوان و بلغور گندم تهیه می‌ شود. اما این حلیم تفاوتی که با دیگر حلیم‌ها دارد این است که به آن خورشت قیمه اضافه می‌ کنند.

۲. خورش ریواس، غذای محلی استان خراسان رضوی

خورش-ریواس،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

از دیگر غذا‌های محلی استان خراسان رضوی می‌ توان به خورش ریواس اشاره کرد. جالب است بدانید که این گیاه خودرو رشد می‌ کند و پر از خار‌های تیز است. از مواد لازم برای تهیه این خورش می‌ توان به گوشت، ریواس، پیاز، جعفری و نعنا خشک اشاره کرد.

این خورش به دلیل وجود ریواس کمی ترش است و ظاهری شبیه خورشت کرفس دارد.

۳. شله مشهدی، غذای محلی استان خراسان رضوی

شله-مشهدی،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

شله یکی از معروف‌ترین غذا‌های محلی خراسان رضوی به شمار می‌ آید. این غذا در خانواده ی آش‌ها قرار دارد و یکی از رایج ترین نذری‌هایی است که در مشهد طبخ می‌شود. برای تهیه ی این غذا به موادی همچون گوشت گوساله، لوبیا رشتی، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، ماش، عدس، بلغور گندم، برنج نیمه، نمک، فلفل قرمز، فلفل سیاه، هل، ریشه جوز هندی، زنجبیل و دارچین نیاز دارید.

لازم به ذکر است که هر چقدر گوشت به کار رفته در آن بیشتر باشد، غذا خوشمزه تر می‌شود. شله با ریختن مقداری قیمه روی آن و همراه مقداری نان سنگک، پنیر و سبزی سرو می‌شود. اما در شهر‌های دیگر استان مانند نیشابور یا قوچان دستور پخت شله اندکی تفاوت دارد.

۴. آش ماست سبزوار، غذای محلی استان خراسان رضوی

آش-ماست-سبزوار،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

آش ماست یکی دیگر از غذا‌های محلی خراسان رضوی است. البته زادگاه اصلی این غذا سبزوار است. این غذا در سراسر ایران به شیوه‌های تقریباً متفاوتی پخت می‌شود. ترکیبات اصلی این آش شامل ماست، سینه مرغ، برنج، لپه، سیر، پیاز، شوید خشک، نعنا، نمک، فلفل، زعفران و برگ بو می‌باشد.

۵. رشته پلو، غذای محلی استان خراسان رضوی

رشته-پلو،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

رشته پلو از دیگر غذا‌های سنتی این استان است. البته در دیگر استان‌های کشورمان این غذا را در سال نو طبخ می‌ کنند. معمولاً مردم مشهد نیز در جشن نوروز این غذای شیرین و لذیذ را میل می‌کنند و باور دارند که با خوردن آن سر رشتهی کار به دست می‌آید. از ترکیبات اصلی این غذا می‌ توان به ران مرغ، برنج، رشته پلویی، پیاز، زعفران، سماق، دارچین، روغن، کره و نمک و فلفل اشاره کرد.

۶. شیشلیک، غذای استان خراسان رضوی

شیشلیک،-غذای-استان-خراسان-رضوی

پخت این نوع غذا را برای اولین بار منسوب به شهر شاندیز می‌ دانند. این نوع کباب از گوشت راسته گوسفند تهیه می‌ شود و از مواد مختلفی برای طعم دار کردن و ترد شدن گوشت استفاده می‌ کنند که از میان آن‌ها می‌ توان به زعفران، آبلیمو، ماست و روغن زیتون اشاره کرد. این کباب خوشمزه و لذیذ در کنار پلو سرو می‌شود.

۷. آش لخشک، غذای محلی استان خراسان رضوی

آش-لخشک،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

آش لخشک یکی دیگر از غذا‌های این استان است. از مواد تشکیل‌دهنده این غذا می‌ توان به عدس، رشته و سبزیجات مخصوص اشاره کرد. معمولاً در خراسان این آش را با نان سنگک سرو می‌کنند. تفاوت اصلی این آش با دیگر انواع آش، استفاده از عدس به عنوان تنها حبوبات در ترکیبات آن است.

۸. یتیمچه، غذای محلی استان خراسان رضوی

یتیمچه،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

یتیمچه یکی از غذا‌های خراسان رضوی به ویژه شهر نیشابور است. این غذا در شهر‌های مختلف به روش‌های متفاوتی طبخ می‌شود. از مواد تشکیل‌دهنده یتیمچه ی نیشابوری می‌ توان به عدس، لوبیا، پیاز، زردچوبه، دارچین، فلفل، نمک نخود و بادمجان اشاره کرد.

این غذا را می‌ توان با ماست موسیر، ترشی و سبزی خوردن سرو کرد. همچنین شربت آبلیمو به عنوان نوشیدنی در کنار آن گزینه ی مناسبی به شمار می‌رود.

لازم به ذکر است که پایه اصلی این غذا کدو می‌ باشد و در برخی موارد می‌ توان از بادمجان استفاده کرد.

۹. چنگالی، غذای محلی استان خراسان رضوی

چنگالی،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

چنگالی را می‌ توان یک غذای سریع پخت به حساب آورد. چنگالی بیشتر در برای تهیه این غذا باید نان خشک شده و بیات را خرد کنید، درون روغن داغ شده بریزید و پس از چند دقیقه تفت خوردن، شکر و شیره نبات و عسل را به این نان و روغن اضافه کنید. پس از چند دقیقه می‌ توان زیر غذا را خاموش کرد.

۱۰. ساطری پلو، غذای محلی استان خراسان رضوی

ساطری-پلو،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

ساطری پلو از غذا‌های محلی خراسان رضوی به شمار می‌ رود. ساطری پلو نوعی پلو است که ترکیبات اصلی آن شامل برنج، هویج، گوشت چرخ کرده، پیاز، کشمش پلویی، زعفران و روغن است.

۱۱. اشکنه، غذای محلی استان خراسان رضوی

اشکنه،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

اشکنه چه در استان خراسان و مشهد و چه در تمام ایران طرفداران خاص خودش را دارد. این غذا انواع مختلفی دارد که با توجه به مواد به کاررفته در آن نام‌های مختلفی مانند اشکنه سیبزمینی، اشکنه پیاز، اشکنه سیب زمینی پیاز، اشکنه اودوغ و اشکنه اوجز دارند. اشکنه سیب زمینی پیاز، رایج ترین نوع این غذا می‌ باشد که ترکیبات اصلی آن شامل روغن، تخم مرغ، پیاز، شنبلیله یا مرزه خشک، آرد گندم، سیر، رب گوجه فرنگی، نمک، زردچوبه و ادویه‌های دیگر می‌باشد.

۱۲. دیگچه، دسر استان خراسان رضوی

دیگچه،-دسر-استان-خراسان-رضوی

این دسر شبیه شله زرد است و مانند شله زرد در ماه‌های خاص و اعیاد مذهبی پخته می‌ شود. ترکیبات اصلی این دسر شامل برنج، شیر، شکر، کره، هل، زعفران و گلاب می‌ باشد.

۱۳. حلیم عدس، غذای محلی استان خراسان رضوی

حلیم-عدس،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

حلیم عدس یکی دیگر از غذا‌های استان خراسان رضوی است. برای پخت این حلیم از ارزن بدون پوست، گوشت چرخ کرده، عدس، سیر، پیاز داغ، جعفری، کشک، نعناع، زعفران، نمک و فلفل استفاده می‌شود.

۱۴. کمه جوش، غذای محلی استان خراسان رضوی

کمه-جوش،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

کمه جوش یکی از غذا‌های سنتی این استان به ویژه سبزوار است. این غذا همان طور که از نامش پیدا است، با کمه (نوعی فرآورده ی لبنی مشابه ماست چکیده) تهیه می‌شود. ترکیبات اصلی این غذا شامل کمه، گوجه فرنگی، تره، نعناع، پیاز، گردو، کشک، کره (ترجیحا کره محلی)، زردچوبه، فلفل، نمک و روغن است.

کمه جوش را به همراه سبزی خوردن و خوراک بادمجان یا نیمرو سرو می‌ کنند.

۱۵. آش بلغور گندم، غذای محلی استان خراسان رضوی

آش-بلغور-گندم،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

آش بلغور گندم یکی دیگر از غذا‌های محلی این استان است. خواستگاه اصلی این غذا به نیشابور می‌رسد. از جمله ترکیبات اصلی این نوع آش می‌توان به نخود، لوبیا قرمز باقالی، عدس، بلغور گندم، بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز، سبزی‌هایی مانند تره، جعفری، گشنیز و شوید، روغن، نمک و فلفل اشاره کرد.

۱۶. قروتو، غذای محلی استان خراسان رضوی

قروتو،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

قروتو؛ یا آب کشک یکی از غذا‌های این استان است. البته ناگفته نماند که خواستگاه اصلی آن بجنورد می‌ باشد. از ترکیبات اصلی قروتو یا آب کشک می‌ توان به سبزی خرد شده (تره، جعفری، ترخون)، کشک ماست، پیاز، گردو خرد شده، روغن حیوانی یا کره، شیرین بیان، نعنا خشک، نمک و زردچوبه اشاره کرد.

۱۷. آش آبکش، غذای محلی استان خراسان رضوی

آش-آبکش،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

آش آبکش یا رشته سوزمه یکی از غذا‌های بومی قوچان در خراسان رضوی به شمار می‌ رود. برای تهیه ی این آش به موادی همچون رشته آشی، سیر، ماست، روغن، نمک، زردچوبه و نعنا نیاز است.

۱۸. توگی سرداغی، غذای محلی استان خراسان رضوی

توگی-سرداغی،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

توگی سرداغی یکی دیگر از غذا‌های محلی خراسان رضوی است. لازم به ذکر است که توگی بیشتر در فصل زمستان پخت می‌شود. از ترکیبات اصلی این غذا می‌ توان به گوشت چرخکرده، عدس، کشک، اَرزن، پیاز داغ، نعنا داغ، زردچوبه، نمک و فلفل اشاره کرد.

این غذا به دو روش زیر تهیه می‌ شود:

توگی شیری که از پختن ارزن و گاورس در داخل شیر بدست می‌آید، که با شیره انگور میل می‌ شود.

توگی گوشت که با آب است به علاوه جزغاله و قلیه و گوشت یا قورمه گوشت تهیه شده و مخلوط کشک و نعنا داغ میل می‌ شود.

۱۹. آش حلبه و زیره، غذای محلی استان خراسان رضوی

آش-حلبه-و-زیره،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

آش حلبِه و زیره یکی دیگر از غذا‌های بومی این استان است که خواستگاه آن نیشابور است. حلبه نام دیگر شنبلیله است. برای تهیه ی این آش از موادی همچون برنج، حلبه، زیره ی سیاه، زردچوبه و نمک استفاده می‌کنند.

البته برخی برای خوشمزه تر شدن آن، به برنج در حال جوش مقداری آلوبخارا اضافه می‌ کنند و برخی به جای نمک، از شکر درون آن استفاده می‌ کنند.

۲۰. دیزی سنگی، غذای محلی استان خراسان رضوی

دیزی-سنگی،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

دیزی سنگی یکی دیگر از غذا‌های معروف و پرطرفدار مشهد است که در ظروف مخصوص سنگی درست می‌شود. از مواد تشکیل‌دهنده این غذا می‌ توان به گوشت، سیب زمینی، نخود، لوبیا، گوجه و پیاز اشاره کرد.

۲۱. قیمه مشهدی، غذای محلی استان خراسان رضوی

قیمه-مشهدی،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

قیمه غذای معروفی است که در بسیاری از شهر‌های ایران تهیه می‌شود، اما طعم قیمه مشهدی کمی متفاوت تر است زیرا از ادویه ‌هایی همچون زنجبیل، جوز هندی، دارچین و زعفران در آن استفاده می‌ شود. از دیگر مواد تشکیل‌دهنده این غذا می‌ توان به لپه، گوشت، پیاز، لیمو عمانی و رب اشاره کرد.

۲۲. کوکو شیرین، غذای محلی استان خراسان رضوی

کوکو-شیرین،-غذای-محلی-استان-خراسان-رضوی

یکی دیگر از غذا‌های معروف و خوش طعم مشهدی، کوکو شیرین است. این غذا با استفاده از سیب زمینی، تخم مرغ، زعفران و آرد ذرت تهیه می‌ شود و شباهت زیادی به کوکو سیب زمینی دارد.

سپس وقتی این غذا آماده شد باید شیره ای که از ترکیب شکر، آب، گلاب و زعفران تهیه شده را به کوکویی که کمی سرد شده اضافه کنید.

و در نهایت

هدف تیم سبدت معرفی غذا‌های محلی استان خراسان رضوی بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. شما هم می‌ توانید دیگر غذا‌های این استان را با ما به اشتراک بگذارید. از این که تا انتها با سبدت همراه بودید متشکریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *